Totuși, citind acest articol vei înțelege cât de mult contează să ai grijă de tine și acuitatea ta vizuală, dacă petreci mult timp în prezența surselor de lumină albastră. Lucrul în fața calculatorului, folosirea telefoanelor mobile sau tabletelor îți solicită ochii într-un mod diferit decât de obicei. Mai mult decât atât, multe becuri de ultimă generație de asemenea se referă la sursele de lumină albastră. Așadar, omul modern este bombardat de acest factor, în fața căruia evoluția nu a reușit să construiască bariere și mecanisme de adaptare. Cum să nu devii și tu jertfa dezvoltării tehnologice? Simplu, alege o pereche de ochelari anti-reflex sau cu protecție contra luminii albastre.

Tratamentul anti-reflex este un polimer, frecvent constituit din câteva straturi diferite, care se aplică fie  pe suprafața convexă a lentilei, fie pe ambele suprafețe ale acesteia (atât exterioară, cât și interioară). Se poate aplica atât în cazul lentilelor cu dioptrii, pentru ochelarii de vedere, cât și pe lentile simple, destinate exclusiv protecției ochilor persoanelor fără deficiențe de vedere, dar care vor să-și protejeze ochii de acest spectru.

Fiecare strat elimină o parte din lumina reflectată, iar fiecare producător de lentile are modul său de creare a tratamentului anti-reflex. Nici numărul straturilor, nici de modul de aplicare nu influențează calitatea tratamentului, deci dacă nu ai o problemă de vedere (miopie, hipermetropie ori astigmatism) te poți concentra doar pe a alege o ramă de ochelari cât mai comodă. Optează pentru un model ergonomic, cu spațiu suficient între lentile, astfel încât ochelarii să se așeze confortabil pe puntea nasului. De asemenea, ai grijă ca dimensiunile ramei să permită un câmp vizual normal, nici prea îngust, nici exagerat de larg.

SFAT: Informează-te online despre tipurile de polimer folosite de brandurile preferate. Vei afla multe lucruri noi și vei putea duce o discuție constructivă cu orice consultant din magazinele de optică.

Știai că o lentilă simplă de ochelari are, de obicei, reflexii naturale între 8 și 20%? Cu ajutorul tratamentului antireflex, aceste reflexii se reduc considerabil.

S-a demonstrat posibilitatea de a scădea nivelul de reflexii până la 1 – 4%, în funcție de tipul de polimer folosit. Mai detaliat poți studia întrebarea împreună cu specialistul din salonul de optică ales, nu este nevoie să te adresezi la un oftalmolog, mai ales dacă nu ai probleme de vedere. 

Pe lângă protecție, vei vedea lumea din jur mai bine, chiar dacă ai deja o vedere ideală! Tratamentul anti-reflex îmbunătățește atât imaginea văzută de clientul ce alege astfel de instrument optic, cât și felul în care este văzut purtătorul ochelarilor.

Rolul principal al tratamentului este de a bloca reflexia luminii pe suprafața lentilei, mărind astfel transmisia acesteia. Astfel se obține o imagine mai clară, iar interlocutorul nu se mai distrage la propria reflecție, admirând frumusețea ochilor persoanei cu care comunică.

Mai mult decât atât, vei îndepărta perspectiva unor probleme oculare viitoare! Cu toții știm că profilaxia este mai eficientă și mai ieftină decât tratamentul, nu? 

Cercetătorii au demonstrat ca expunerea îndelungată la lumina albastră afectează celulele sensibile la lumină ale retinei. Acest lucru poate duce la degenerarea maculară, care poate cauza, la rândul ei, orbirea persoanei afectate. De asemenea, lumina albastră contribuie la apariția sindromului de oboseală vizuală la calculator, putând genera migrene și dereglări ale regimului de somn.

Poți alege separat protecție anti-reflex, protecție contra luminii albastre sau un tratament complex!

Ochelarii cu protecție anti-reflex sunt deosebit de utile persoanelor ce lucrează cu imagini dinamice, în fața ecranelor pe care se schimbă frecvent imaginea (de exemplu în lucrul cu redactori foto sau video).

Protecția împotriva luminii albastre (generate de monitoare, ecranele tabletelor sau smartphoanelor, becurile LED sau xenon) este un tratament extrem de util, dar pe care sunt predispuși să-l aleagă mai mult lucrătorii în oficii. Dacă petreci mai mult de 4 ore într-un mediu cu lumină albastră, ia în considerație procurarea unor ochelari pentru calculator.

Ai aflat ceva nou? Nu ezita să te apropii în salonul Pro Optic, cu orice întrebare legată de ochelari, lentile sau ramele pe care le avem în asortiment. Te așteptăm!